Безплатни консултации, дискусии и идеи по проблемите на Етажните собствености

Оценете
(0 гласа)
Безплатни консултации, дискусии и идеи по проблемите на Етажните собствености Безплатни консултации, дискусии и идеи по проблемите на Етажните собствености Интернет

Освен нашата секция с безплатни консултации по проблемите на етажните собствености, можете да ползвате и наличната информация във фейсбук. Там участваме в специална група, посветена на проблемите на етажните собствености, която трябва да посетите:

Фейсбук групата https://www.facebook.com/groups/etajna/

Предоставя възможност за четене и ползване на материали без да сте членове.

А ако въпросът, който Ви вълнува не е поставян там, можете да станете член на групата и да го формулирате в отделен пост.

Всеки член на групата, който има компетентност по въпроса, ще може да Ви съдейства.

На по сложните въпроси, периодично търсим отговори от специалисти в бранша и публикуваме становищата им в сайта, както и в групата.

Прочетена 9415 пъти Последно променена в Петък, 18 Юни 2021 03:11

8 коментара

 • Връзка на коментара Николинка Димитрова Неделя, 12 Януари 2020 12:43 публикуван от Николинка Димитрова

  Здравейте,
  моля ви за отговор.
  Дължим ли такса за месечна подръжка на асансьот, чистачка, ток за входа в случай, че апартамента не се ползва от години. Семейството е в чужбина.
  Реално не ползваме нито една от тези услуги. Трябва ли да плащаме за това, което са ползвали съседите?

 • Връзка на коментара Яна Неделя, 02 Февруари 2020 16:25 публикуван от Яна

  Здравейте!
  През октомври 2019 закупихме жилище.
  Не живеем в него, от време на време сме го посещавали, правихме и кратък ремонт.
  Касиерката иска от нас 50 лв.за ремонта и твърди, че дължим месечна такса, защото според нея живеем там. А жилището не беше в състояние да се живее.
  Всъщност иска такса за собственика (който не живее там и няма да живее) и за ползвателя.
  Какви права имаме и в случая нарушени ли са?

 • Връзка на коментара Веселина Вторник, 04 Февруари 2020 22:01 публикуван от Веселина

  Яна,
  Като собственик, ползвател или обитател би следвало да се запишете в книгата на Етажната собственост в 15 дневен срок от покупката на апаратамента, като домоуправителят, касиерът или член на управителния съвет би трябвало да Ви запознае с взетите решения относно бюджета и финансите на Етажната собственост, дори да Ви предостави копие от протоколите на съответните събрания, заверени с "Вярно с оригинала".

  В тези протоколи би трябвало да има решения относно приетите такси от Общото събрание - размер и конкретни правила по отношение на отсъствията в конкретната Етажна собственост.

  По закон, таксата за поддръжка и управление се дължи в случай на пребиваване на собственик, ползвател или обитател повече от 30 дни в рамките на една календарна година в съответната Етажна собственост.

  Следователно е редно да прецените колко човека от записаните в книгата на Етажната собственост са пребивавали за извършване на ремонта? Дали пребиваването за извършване на ремонта е било под или над 30 дни в рамките на 2019?

  Сигурни ли сте че въпросните 50 лева са поискани като такса за поддръжка, а не са вноска за Фонд Ремонт, която е дължима от собственика, независимо от обитанието и пребиваването?

 • Връзка на коментара Магдалена Цветанова Понеделник, 05 Октомври 2020 10:41 публикуван от Магдалена Цветанова

  Здравейте,
  Преди година и половина си закупихме жилище в затворен комплекс (1 блок с 3 входа и 9 къщи), който доскоро се управляваше от фирмата инвеститор. Преди няколко месеца ни известиха, че скоро всички апартаменти ще бъдат продадени и живущите следва да поемат управлението на комплекса. Създаде се сдружение на собствениците, което е регистрирано по ЗУЕС. Инвеститорът е назначил охрана/поддръжка на комплекса, състояща се от 4-ма пенсионери, работещи денонощно на смени. Част от живущите настояват охраната да се запази в този вид, което увеличава месечните такси с 60% (без да се вземе предвид сумите за осигуровки).
  Въпросът е какъв процент от живущите е нужен, за да се назначи охрана/поддръжка/портиер и на какъв договор?
  Благодаря!

 • Връзка на коментара Веселина Понеделник, 05 Октомври 2020 17:09 публикуван от Веселина

  Здравейте,
  Предвид наличието на сдружение на собствениците, то съгласно чл. 33 ал.2 т.7 от ЗУЕС за възлагане на дейности по поддръжката и управлението на ЕС на лица, които не са собственици е необходимо решение на общото събрание на сдружението, подкрепено с повече от 67% от всички идеални части.
  При сключване на трудов договор с лица в пенсионна възраст се дължат всички изискуеми осигуровки и данъци, както от сдружението като работодател, така и от съответното физическо лице като служител, съгласно действащото разпределение на осигурителната тежест.
  При сключване на граждански договор от възнаграждението на охраната е необходимо да удържате и внасяте 10% данък по ЗДДФЛ след приспадане на 25% нормативно признати разходи.
  За всяка година трябва да се предоставят на лицата по граждански договор служебни бележки за изплатен доход, като се подава същата информация и в данъчната служба.
  Съответното физическо лице - пенсионер преценява дали ще плати само здравните осигуровки или ще се осигурява изцяло.

 • Връзка на коментара Красимир Понеделник, 21 Юни 2021 16:22 публикуван от Красимир

  Здравейте ,колко е необходимия кворум за избора на домоуправител и касиер в етажвата собственост?

 • Връзка на коментара Веселина Вторник, 22 Юни 2021 07:02 публикуван от Веселина

  Здравейте,
  За избора на професионален домоуправител е необходимо съгласието на 67% от всички идеални части съгласно чл.17 ал.2 т.7 от ЗУЕС.
  За избора на домоуправител или управителен съвет, които са собственици в Етажната собственост се прилага чл.17 ал.3 от ЗУЕС, тоест изисква се съгласие на над 50% от представените идеални части на съответното Общо събрание.
  Напомняме, че се изисква кворум от поне 67% от всички идеални части, за да бъде Обшото събрание счетено за легитимно. При липсата му се изчаква 1 час и ако присъстват 33% от всички идеални части Общото събрание се провежда с кворум от над 33%. При липса на 33% от идеалните части Общото събрание се провежда на следващия ден в обявения час, с какъвто кворум се събере.

 • Връзка на коментара Веселина Вторник, 22 Юни 2021 07:09 публикуван от Веселина

  По отношение избора на касиер, когато избора се прави от Общото събрание се прилага чл. 17 ал.3 от ЗУЕС независимо дали става дума за касиер който е собственик, ползвател или обитател или професионален касиер. Следователно са необходими над 50% от представените идеални части на съответното Общо събрание. Има възможност избора на касиер да се извърши директно от управителния съвет, тъй като касиерската дейност е спомагателна на дейността на управителния съвет. Ако управителният съвет не осигури събираемостта на приходната част от бюджета на Етажната собственост, поради липса на касиер, то Етажната собственост изпада в забава като кредитор, отговорност, за което може да се търси от Управителния съвет, особено ако несъбирането на вноски продължи с месеци.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.