Вторник, 07 Декември 2021 09:50

Професионалните домоуправители и техните оферти

Написана от Универсум В ЕООД
Оценете
(0 гласа)
Професионалните домоуправители и техните оферти Професионалните домоуправители и техните оферти Internet

При разглеждане на оферти на професионални домоуправители, доста често се определя цена на апартамент за техните услуги.

Броят на апартаментите е от съществено значение за определяне на обема на услугата, тъй като Етажна собственост с 12 самостоятелни обекта и такава с 158 предполагат различни обеми от услуги, но този подход служи само за определяне на месечното заплащане на съответното възнаграждение за професионален домоуправител. Този подход няма нищо общо с вноските, които се събират ежемесечно, съгласно ЗУЕС.

Дори при приемане на съответната оферта на професионален домоуправител ще бъде противозаконно, ако се събира определената сума от всеки апартамент. Истинските професионалисти в областта няма да подведат Общото събрание и да допуснат събирането на тази вноска на апартамент.

Много Етажни собствености, водени от опростеното мислене, сведено до плащаш 6 лв на месец за апартамент и нямаш анагажимент за нищо повече, избират тази услуга.

На практика офертата за професионален домоуправител, включва точно определен пакет от услуги, а цената на апартамент, способства за определяне на крайното възнаграждение в зависимост от обема.

Размерът на възнаграждението на професионален домоуправител, заедно с разходите за ток, консумативи, поддръжка на асансьор и други възнаграждения за предоставяни услусги /включително портиер/ влизат в бюджета за поддръжка на Етажната собственост.

Съгласно чл. 51 ал.1 от ЗУЕС, тези разходи не се разпределят на апартамент, а се разпределят поравно според броя на собствениците, ползвателите и обитателите и домашните любимци подлежащи на извеждане и членовете на техните домакинства независимо от етажа, на който живеят, стига да пребивават повече от 30 дни в рамките на една календарна година в Етажната собственост а децата да са над 6 годинки.

Това което се дължи ежемесечно на апартамент, спрямо идеалните части е задължителната вноска за Фонд Ремонт, чиито минимален размер за апартамент не може да бъде по-малък от 1% от минималната работна заплата за страната.

В случай, че във Вашата Етажна собственост се приеме решение за събиране на възнаграждението за професионален домоуправител на апартамент, имате право да възразите срещу такова решение веднага след изготвянето на протокола от Общото събрание, както и в едномесечен срок от получаване на копие от протокола със заверка Вярно с оригинала да поискате от районния съд да отмени това решение като противозаконно.

При гласуване на подобно решение на Общо събрание, можете да настоявате да се запише задължително, че размерът на възнаграждението за професионален домоуправител се определя пропорционално спрямо броя на апартаментите, но разпределението на разхода в рамките на Етажната собственост се извършва съгласно определения ред по чл.51 от ЗУЕС за разпределяне на разходите за поддръжка и управление. Така от протокола от Общо събрание ще бъде видно, че очакванията на Етажната собственост са за справедливо разпределение на разхода за професионален домоуправител, както е определено по ЗУЕС, а не за измислено разпределение, което Етажната собственост приема с решението си и очаква да бъде спазвано при изчисленията.

За изготвяне на съответните възражения, можете да се възползвате от нашите услуги:

Констативен протокол за нарушения по ЗУЕС 

Писмо / Покана за изпълнение на задължения по ЗУЕС

Прочетена 2114 пъти Последно променена в Вторник, 07 Декември 2021 09:50

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

  •