Вторник, 07 Декември 2021 09:50

Домоуправителят продаде апартамента си, без да проведе Общо събрание и да се избере нов управителен съвет

Написана от Универсум В ЕООД
Оценете
(0 гласа)

В доста случаи домоуправители и касиери престават да изпълняват фактически задълженията си, без да има избран нов управителен съвет и яснота кой има съответните правомощия да представлява Етажната собственост.

Съгласно чл.19 ал.4 Домоуправителят може да бъде избран от членовете на управителния съвет, които не трябва да са по-малко от 3-ма.

В случай на предвидима невъзможност за изпълнение на задълженията, домоуправителят трябва да свика Общо събрание, на което да представи доклад за управлението си, финансов отчет, както и одобрение на всички разходи за извършени ремонти без изричното съгласие на Общото събрание или разходи, които не са включени в одобрения бюджет за поддръжка на Етажната собственост. С приемането на доклада, финансовия отчет и равносметката за извършените разходи, Общото събрание освобождава от отговорност текущия домоуправител и избира нов управителен съвет, респективно домоуправител.

При напускане на домоуправителя поради внезапна продажба на самостоятелен обект, непредвидено отсъствие за по-дълго време или смърт, останалите членове на управителния съвет измежду тях  трябва да изберат изпълняващ длъжността домоуправител. При липса на консенсус, и при четен брой членове, всички може да бъдат записани като изпълняващи длъжността домоуправител.

Основното задължение на изпълняващия длъжността домоуправител е свикване на Общо събрание, на което отсъстващият член на управителен съвет да бъде официално освободен от длъжност от Общото събрание съгласно чл. 19 ал. 6, а на негово място да се избере друг член на управителния съвет, така че броят им да не е под 3-ма.

Ако управителният съвет има в състава си с член, който не отговаря на изискването на чл.19 ал.5 да бъде собственик или ползвател, то е необходимо съставянето на Констативен протокол за нарушение, съставен срещу управителния съвет.

Съгласно чл. 21 ал.2 Управителният съвет продължава да бъде отговорен пред Общото събрание до избора на нов Управителен съвет, което означава че при напускане на домоуправителя, той, както и останалите членове на управителния съвет са материално отговорни пред Общото събрание.

Практически няма разграничаване между отговорността на домоуправителя и тази на останалите членове на управителния съвет, което означава че тя е обща, тоест солидарна.

В заключение:

-В случай на напускане на Етажната собственост от страна на домоуправителя, в негов интерес, както и в интерес на управителния съвет е провеждане на Общо събрание. Така актуалният управителен съвет се освобождава от отговорност и се назначава нов управителен съвет.

-При внезапно напускане на домоуправител без възможност за организиране и провеждане на общо събрание от негова страна, то в максимален интерес на управителния съвет е провеждане на Общо събрание и избиране на нов член на управителния съвет или избор на нов управителен съвет.

-Рисковете при непровеждане на Общо събрание са:

  • съставяне на Констативни протоколи за допуснатите нарушения към напусналия домоуправител и управителния съвет
  • завеждане на граждански искове към напусналия домоуправител и управителния съвет
Прочетена 3560 пъти Последно променена в Вторник, 07 Декември 2021 09:50

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.