Вторник, 07 Декември 2021 09:50

Създайте банкова сметка за Фонд Ремонти

Написана от Универсум В ЕООД
Оценете
(0 гласа)
Банката ще Ви помогне при събиране на Фонд Ремонти и съхранение средствата на етажната собственост Банката ще Ви помогне при събиране на Фонд Ремонти и съхранение средствата на етажната собственост Интернет

Наличието на банкова сметка, в която да се съхраняват събраните суми за фонд ремонти е задължително според закона за управление на етажната собственост /ЗУЕС/.

Тази сметка трябва да е на името на домоуправителя, но е добре още 2-ма души да имат достъп до сметката, които по правило са членовете на управителния съвет на Етажната собственост.

Банкова сметка с 3-ма титуляри:

Някои банки предлагат отваряне на сметка с няколко титуляри, като трябва ясно и точно да се дефинират условията и правата за разпореждане със сметката. Понякога обслужването на такава сметка е тромаво и изисква усилия от всички титуляри.

Сметка с 1 титуляр и един или двама пълномощници:

Още по-добър е вариантът, при който сметката е на името на домоуправителя, но за ефективен контрол на средствата се предоставят пълномощни на членовете на управителния съвет. Приблизителната цена за заверка на нотариално заверено пълномощно е около 6 лева. По този начин банките не изпитват затруднения с откриване на сметка на 3 физически лица и установяване кой какви права има върху сметката и парите в нея.

Ако изберете този вариант, можете да ползвате нашето примерно пълномощно, което можете да намерите тук.

Онлайн банкиране:

Независимо от броя на титулярите и пълномощниците, нека поне един от тях да заяви електронно банкиране. Ако се притеснявате от кражба по електронен път, Вашето банкиране може да бъде пасивно, тоест без права за извършване на транзакции. Така във всеки един момент Вашата Етажна собственост ще има моментална информация за движенията по сметката, както и за текущата наличност.

Война за наследство:

Наличието на пълномощници застрахова парите на Етажната собственост от събития като внезапна смърт на домоуправител итн. Пълномощниците във всеки един момент могат да изтеглят средствата и да ги внесат в сметка на заместващия домоуправител, преди наследниците на починалия да са предявили претенции към парите на етажната собственост.

Изразходване на средствата по сметката:

Средствата по сметката се изразходват за ремонтни дейности, а при капиталови ремонти само с изрично решение на Общото събрание.

 

Важни неща, които трябва да проучите преди откриването на сметката:

 • Наличие на месечна такса за поддръжка на сметката: Разплащателните сметки имат такава такса. Не ви съветваме да откривате разплащателна сметка и да се дължи подобна такса на банката.

 • Начисление на лихва: По разплащателните сметки лихвата е нищожна. По влоговете и депозитите можете да разчитате от 0 до 5% годишна лихва, в зависимост от пазарната конюнктура.

 • Такси при теглене, плащане по банков път, закриване и откриване на сметката: Много банки имат специфични условия, за поддържането на различни сметки. Запознайте се добре с тях!

 • Наличието на близък обслужващ клон до Вашата етажна собственост с удобно за Вас работно време.

 

 

Прочетена 13940 пъти Последно променена в Вторник, 07 Декември 2021 09:50

3 коментара

 • Връзка на коментара Веселина Четвъртък, 07 Ноември 2019 00:37 публикуван от Веселина

  г-н Димов,
  Възможно е средствата на Етажната собственост да се събират и в специална сметка, която се нарича Микросметка. Услугата се предоставя от epay.bg.
  Сумите по тази сметка са застраховани до 100 000 лева.

  Тя има поведението на банкова сметка с IBAN и с нея могат да се получават и извършват банкови преводи, но основната разлика е че касовото обслужване се извършва от касите на Изипей.

  При допълнителни въпроси, не се колебайте да се свържете с нас!

 • Връзка на коментара Веселина Четвъртък, 07 Ноември 2019 00:16 публикуван от Веселина

  Здравейте,
  Препоръчваме да избирате за домоуправители, хора, които имат правна култура и в същото време са дългогодишни собственици, а и са заинтересовани от общите дела.
  Според тези критерии рискът да попаднете на домоуправител, който току що си е купил апартамент в Етажната собственост и му се налага да го изплаща е минимален.
  Въпреки това Етажната собственост, избирайки домоуправител не може да знае всичко за финансовото му състояние, в което се състои и рискът от евентуален запор на сметката на Етажната собственост.

  При запор на сметка, средствата по сметката не се взимат автоматично, за погасяване на кредитите на длъжника.

  В случай на запор на сметката, по която са натрупани средствата за Фонд Ремонт на Етажната собственост, основното неудобство е, че Етажната собственост не може да се разпорежда моментално със своите средства.

  За да може Етажната собственост отново да се разпорежда с финансовите си средства, блокирани при домоуправителя или друго лице, е необходимо да се извади изпълнителен лист по чл.410 от ГПК срещу съответното лице и да се предостави на съдия изпълнител, който би следвало да направи необходимото за отблокиране на средствата.

 • Връзка на коментара Димо Димов Неделя, 27 Октомври 2019 21:57 публикуван от Димо Димов

  Здравейте,

  Как да избегнем риска от запор върху сметката на етажната собственост , когато е открита на физически лица - примерно 2 или 3 лица или на домоуправителя с пълномощници.

  Благодаря.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.