Вторник, 07 Декември 2021 09:50

При нас т'кива са правилата

Написана от Универсум В ЕООД
Оценете
(0 гласа)
При нас т'кива са правилата При нас т'кива са правилата http://www.gabrovodaily.info/

При нас т'кива са правилата! Това беше реплика от домоуправител, който събираше средства за ремонт на асансьор пропорционално от всеки обитател, само от етажите над втори етаж, когато му беше обяснено, че съответните средства трябва да се събират от всички собственици, пропорционално на притежаваните идеални части.

Тази практика се оказва лично негово решение, което дори не е разписано като решение на управителния съвет! А хората убедени, че има някакво решение за оправяне на асансьора, плащаха исканите суми, независимо от незаконното разпределение.

Защо се стига до абсурдни правила и решения, които нямат нищо общо със закона? Как се получава така че разпоредбите на ЗУЕС не се взимат под внимание и живеем с измислени правила, на които се подчиняваме и спазваме, недоволствайки от законите и оправията в държавата.

Сигурно все още не осъзнаваме, че като не познаваме правата си, респективно ги губим, ставайки жертва на нечии закононарушения.

Сигурно се питате какво мога да сторя, когато всички са блокирани, нямат асансьор, трябва да се съберат пари за оправянето му, и домоуправителят проявява ангажираност и събира суми за оправянето му?

Замислете се кой определя какво и колко трябва да се събере!

Замислете се как се удостоверява взетото решение за събиране на суми? Достатъчно ли е някой само да почука на вратата Ви и да каже: реши се да се събира по толкова на човек, кога ще ги дадете?

Замислете се дали законът не Ви предоставя правото за възражение срещу дадено решение било то на Общото събрание, така и на управителен или контролен съвет.

Замислете се, че Вие сте човекът, който плаща и заслужавате да знаете защо плащате, на какво основание плащате и да получите отчет за свършеното.

Замислете се, че улисани в ежедневни задачи сме склонни да предостъпим личната ни отговорност за общата собственост на домоуправител, управителен съвет и от благодарност, че уж придвижват нещата не си търсим правата и не следим стриктно за спазването им?

Замислете се дали знаете какво да сторите, ако забележите нарушения? Или по-лесно е да не се забелязват нарушенията?

При нарушения на закона от страна на членове на управителен или контролен съвет, санкциите, които могат да им се наложат от общината са в размер от 300 до 1000 лв.

Необходимо е единствено да се спази реда за уведомяване на общината по законовия ред!

Прочетена 1084 пъти Последно променена в Вторник, 07 Декември 2021 09:50

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

  •