Вторник, 07 Декември 2021 09:50

Кой трябва да плати ремонта на асансьора и как?

Написана от Универсум В ЕООД
Оценете
(0 гласа)
Кой трябва да плати ремонта на асансьора и как? Кой трябва да плати ремонта на асансьора и как? Internet

Асансьорът се повреди, хората по високите етажи са практически блокирани, особено възрастните и инвалидите, а Управителният съвет твърди, че няма средства да извърши ремонта и иска да се събират средства. Претенцията на управителния съвет е за взимане на фиксирана сума за ремонта от всеки обитател над 2-ри етаж, тъй като първи и втори етаж не ползвали асансьора...

Разходът, който трябва да бъде извършен може да бъде класифициран като неотложен ремонт, особено ако има само един асансьор в Етажната собственост и възрастни хора и инвалиди по високите етажи.

Съгласно чл.49 ал. от ЗУЕС за неотложен ремонт се отпускат моментално средства от управителния съвет без да се свиква Общо събрание. Отпуснатите средства задължително трябва да бъдат от "Фонд Ремонт и обновяване" по чл. 50 от ЗУЕС.

Твърдението на управителния съвет, че няма средства за извършване на ремонта, означава че няма средства във "Фонд Ремонт и обновяване", който съгласно чл.50 ал.2 т.1 се събира ежемесечно.

Ако управителният съвет не е предлагал създаването на Фонд Ремонт и обновяване на Общи събрания, което се явява причината Етажната собственост да няма средства за извършване на ремонта, е необходимо да се състави Констативен протокол за нарушение на ЗУЕС на Управителния съвет.

Определянето на фиксирана сума за всеки обитател над втори етаж за покриване на разхода за ремонт е следващия пълен законов абсурд. В чл.50 ал.2 т.1, задължените лица които поддържат Фонд Ремонт и обновяване, от който трябва да се ползват средства за ремонта са единствено собствениците!

Щом вече се знае необходимия бюджет за ремонт на асансьора е необходимо сумата да се разпредели по идеални части на собствениците в Етажната собственост. Това е единственото решение за събиране на средства независимо от местонахождението на апаратамента и факта дали обитателите му ползват или не ползват асансьора.

Решението за събиране на съответните суми трябва да се вземе на Общо събрание!

Ако решението е взето от Управителния съвет е необходимо да откажете каквото и да е плащане по такова решение, както и да съставите Констативен протокол за нарушение на управителния съвет, който да предадете на Общинската администрация.

Ако има решение на Общото събрание, в което се събират суми за фонд ремонт на обитател, а не на собственик спрямо неговите идеални части, имате пълно право да възразите срещу това решение в определения в закона срок от 7 дни след поставяне на съобщението за изготвен протокол, дори да подадете молба до съда да обезсили това решение ако възражението Ви не е взето под внимание и някой държи да събира от Вас неправомерно определени суми, като междувременно можете да подадете констативен протокол за нарушение на закона от страна на председателстващия Общото събрание, който би следвало да се съобразява със закона, а не да твори правни измислици.

При неотложни ремонти управителният съвет има право да свика Общо събрание в рамките на 24 часа. Съгласно чл.12 ал.5, ако Общото събрание не бъде свикано от Управителния съвет, то всеки един собственик има право да свика Общо събрание.

Прочетена 2942 пъти Последно променена в Вторник, 07 Декември 2021 09:50

2 коментара

 • Връзка на коментара Веселина Събота, 13 Август 2022 09:42 публикуван от Веселина

  Здравейте Снежана,
  Обитанието Ви на общинското жилище би следвало да е формализирано в договор между Вас и Общината?
  Ако в договора изрично не е записано, че вноските за Фонд Ремонт следва да се плащат от Вас, то те са дължими от собственика, тоест Общината. В този случай дори и да направите плащане на вноски за Фонд Ремонт, следва да предоставите квитанцията за тези вноски пред Общинската администрация и да поискате удържането им от наема, който плащате.

 • Връзка на коментара Снежана Василева Сряда, 10 Август 2022 19:32 публикуван от Снежана Василева

  Обитавам общинско жилище. Налага се основен ремонт на асансьора. Поема ли общината част от моите думи или не.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

 •  
  Био Акациев пчелен мед от производител