Вторник, 07 Декември 2021 09:50

Искам да проверя тетрадката! А входът ползва услугите на професионален касиер.

Написана от Универсум В ЕООД
Оценете
(1 глас)
Искам да проверя тетрадката! А входът ползва услугите на професионален касиер. Искам да проверя тетрадката! А входът ползва услугите на професионален касиер. Универсум В ЕООД

В етажна собственост, обслужвана от професионален касиер се нанася нов собственик, получил апартамента по наследство от предишния собственик. На новия собственик се представят водените до момента разчети, свързани с конкретния апартамент. Според финансовия отчет е необходимо доплащане за Фонд ремонти, които не са събрани до момента от конкретния апартамент, при което собственикът заявява, че не иска разпечатки и финансови отчети, а иска тетрадката с подписите като средство за доказване на плащанията...

Да обърнем внимание на доказването на плащания с тетрадка, в която някой някъде трябва да се подпише, за да се докаже плащане:

Принципът на тетрадката при повечето входни касиери:

 • За всеки месец се заделя по един или няколко листа, в който са нанесени апартаментите, дължимата сума за месеца и има отделна колона за подпис
 • Касиерът обикаля семействата и при плащане, посочва кой къде да се подпише.
 • Често подписите излизат извън очертанията, а някои съседи се подписват на линията на други
 • В края на месеца трябва да се направи сметка дали парите от подписаните апартаменти са налични в касата.
 • Необходимо е засичане на касата поне всеки месец, за да има сигурност в наличността
 • За собствениците и живущите няма документ за извършено плащане
 • Собствениците и живущите се доверяват изцяло на тефтера на касиера
 • Като недостатък може да се отбележи огромната вероятност от объркване и грешки /волни или неволни/ както от страна на касиера, така и от страна на живущите.
 • Друг недостатък е възможността да се дописва, заличава с коректор, да се драска, което води до липса на яснота по записките на касиера и не създава доверие.

 

И ето какво се случва при порфесионален касиер:

Принципът на действие на професионалния касиер:

 • Обитателите отиват на каса на изипей, със специално подготвена бележка с месечните им задължения
 • На бележката е необходимата информация за заверка на сметката на входа при професионалния касиер
 • Професионлният касиер освен, че отбелязва апартамента, за който се внася сумата, записва и имената по лична карта на вносителя
 • Професионалният касиер предоставя бележка за внесената сума на вносителя, заверявайки сметката на входа със съответната сума.
 • Домоуправителят може да попълва хартиен месечен списък с плащанията по апартаменти, както и датата на извършеното плащане. Верността на този месечен списък зависи от интерпретирането на данните, идващи от професионалния касиер, които като правило са ясни и много точни.
 • Логично в съответния списък няма как да има подписите на обитателите, тъй като не е имало физически контакт между домоуправител и извършващите плащането.
 • Вместо хартиени списъци, домоуправителят може да използва специализирани програми /Програма Съседи/ за бърза обработка на данни от професионалния касиер, които ще извършат автоматично разнасянето на данните вместо него и ще подготвят списъците в разпечатваем вид.
 • Автоматизираните програми предлагат и автоматично изготвяне на финансов отчет във всеки един момент, който показва финансовото състояние на входа, наличности на каса, професионален касиер и банка. Ако сумите са налични, следователно обработката на данните е била без грешки и пропуски.
 • При този вариант на всеки обитател, който желае да направи проверка се предоставя финансов отчет на входа. За проверка на регулярността на плащането - автоматична разпечатка с дати и суми на плащания по апартаменти. Освен това ако има съмнения в това как домоуправителят е разнесъл сумите от професионалния касиер, може винаги да се поиска разпечатка на движенията по сметката на входа и да се съпостави с направеното разпределение от домоуправителя. При разпределение, автоматизирано с програма, рискът от грешка е нищожен, но и в този случай също може да се провери автоматизираното разпределение и данните от професионалния касиер.

 

В конкретния случай искане на тетрадка при наличие на професионален касиер звучи напълно абсурдно предвид начина на функциониране с професионален касиер. Дори да наречем тетрадка, разпределенията на сумите направени от домоуправителя, на база информацията от професионалния касиер, не трябва да се забравя, че първичната информация е тази предоставена от професионалния касиер и при проверки, тя трябва да се взима под внимание, тъй като тя е на 100% вярна.

Следователно за тетрадка при използване на услугите на професионален касиер, може да се ползва разпечатка на движенията по сметката на входа при професионалния касиер. В случай, че проверяващите се интересуват от плащанията на конкретен апартамент, ще се наложи да прегледат и плащанията на останалите, докато извадят от разпечатката конкретните плащания на съответния апартамент, особено ако не се доверяват на филтрите, които системата на професионалния касиер предлага.

 

Прочетена 8316 пъти Последно променена в Вторник, 07 Декември 2021 09:50

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

 •