Вторник, 07 Декември 2021 09:50

Има ли сняг пред входа Ви? Изготвяне на график за почистване. Избрана

Написана от Универсум В ЕООД
Оценете
(4 гласа)
График за почистване на снега График за почистване на снега Авторски права: Универсум В ЕООД

Ако има непочистен сняг пред Вашия вход, тази статия със сигурност ще Ви ориентира къде е проблема, както и ще Ви предложи насоки за неговото решаване.

Вашата Етажна собственост взела ли е конкретно решение във връзка с почистването на снега на Общо събрание? Възможностите са:

  • Поверяване на почистването на фирма, която да се грижи.
  • Упълномощаване на отговорниците за обичайното почистване да чистят сняг срещу допълнително заплащане.
  • Дежурство на обитателите, които имат потенциал да почистват снега /не трябва да се включват пенсионери над 70 години, освен ако не са в добра спортна форма, поне според нашите морални виждания/.

Ако все още не е взето решение по въпроса, това би обяснило наличието на сняг пред входа Ви! В такъв случай или трябва да се свика Общо събрание, за да се вземе решение, или управителният съвет взима решение и уведомява всички обитатели за него.

Все пак не забравяйте, че при липса на почистване, общината може да състави акт на домоуправителя или управителния съвет за неизпълнение на техни задължения. Ако домоуправителят докаже, че е изпълнил задълженията си, но фирмата или човекът, който има задължение да почисти не са си ги изпълнили, те стават отговорни пред общината.

Независимо дали общината ще състави акт или не, да не забравяме, че изходът на етажната собственост се ползва от всички обитатели и липсата на почистване затруднява и поставя пред изпитания всички.

Дежурства на обитателите

По принцип най-разпространената практика в етажните собствености са дежурствата на обитателите. Така се гарантира, че няма да се дават допълнителни средства за почистване през зимния период, но в същото време е необходима добра междусъседска организация.

Задължително е домоуправителят да е съставил график за почистване на снега в деня на първия сняг или преди това и да го е поставил на видно място, до което всеки има достъп и може да се запознае с него. За Етажните собствености, които са се доверили на нас с воденето на отчетността и изготвянето на финансовия отчет, ние изготвяме график за почистване на снега с помощта на програма Съседи и го предоставяме на съответните домоуправители. Примерен график, можете да намерите в приложен файл.

Необходимо е дежурният по почистването при наличие на сняг, да провери дали има инертни материали против замръзване като сол, луга или пясък. При липсата им трябва да вземе средства от етажната собственост и да закупи такива.

След почистването или почистванията по време на дежурството е задължително пространството да се третира със сол, пясък или луга, против подхлъзвания и осигуряване на добро сцепление.

Цената на чувал сол против замръзване е около 7.50 лева за 25 кг. Количеството е достатъчно за почистването на общите части пред един вход за един зимен сезон. Инвестицията гарантира по-леки дежурства на обитателите, както и значително по-нисък риск от инциденти пред входа Ви.

Като допълнителна идея, домоуправителите, които ползват услугите на epay.bg може да поръчат инертни материали като сол, пясък или луга онлайн от големите борси за строителни материали и да заявят доставка до Етажната им собственост.

На стълбищата, изложени пряко на атмосферните условия, при които няма релеф, който да осигури по-добро сцепление е препоръчително да се поставят гумени постелки или уплътнения, с цел намаляване на риска от инциденти.

Контрол върху дежурствата

При разговори с домоуправители, често се поставя въпроса, как да се постъпва с дежурните, които не изпълняват задълженията си? Необходимо ли е домоуправителят да следи за изпълнението на дежурните обитатели?

По принцип обитателите след гласуване на общо събрание са взели решение за дежурно почистване на снега от самите тях. Това означава, че мнозинството от обитателите са наясно, че в даден момент може да се случи те да почистват сняг и нямат против това. Разбира се, че в природата на всеки е заложено да върви в посока на най-малкото съпротивление и по възможност да прехвърля отговорности, тежести задачи на другите и да се стреми към най-различни ползи.

В случая всеки обитател трябва да е наясно, че дежурството по почистването на снега не е каприз на домоуправител или общо събрание, а персонална отговорност към живота и здравето на всички обитатели и минаващи покрай съответния вход.

Освен това, ако някой си каже защо да чистя днес, Иванови ще чистят утре... Иванови на свой ред подходят по същия начин и те отложат почистването на снега, рискът да се провали системата на дежурствата е сериозен. Този негативен феномен се спира по няколко начина:

  • Стига се до съсед, който е отговорен и когато е негов ред за почистване на снега, прави необходимото
  • При масов отказ от почистване на снега, домоуправителят свиква общо събрание с предложение за смяна на системата с дежурствата с друга, която ще изисква допълнително финансово участие изразено в увеличена вноска за поддръжка на общите части.
  • При чести незпълнения на задълженията по дежурствата на някои обитатели, липса на основателни причини за неизпълнение, домоуправителят също може да състави констативен протокол за неизпълнение на задължения по ЗУЕС на съответния обитател, който да представи на общинската администрация за санкциониране.

Дали съседите, които си правят "оглушки" за почистването на снега "минават метър"?

Категорично НЕ! Подлагат живота и здравето си, както и на своите съседи на рискове, които не могат да предвидят. Отговорността за санкциониране при инцидент или без инцидент е изцяло за тях, ако има надлежно съставен график, поставен на видно място. Не на последно място създават негативно отношение към себе си, а в някои правилници на етажни собствености дори се забранява на хора, които не изпълняват регулярно задълженията си да имат претенции към управителните и касиерските роли в Етажната собственост. При многобройни нарушения, със сигурност ще принудят домоуправителя към съставяне на констативен протокол, който ще доведе до санкциониране поне с 20 лева глоба от общината.

 

Може да изготвим график за почистване на снега, конкретно за Вашата Етажна собственост.

За целта ни е необходимо да ни предоставите:

-броя на апартаментите: от номер до номер

-апартаментите, в които живеят възрастни или инвалиди, които трябва да бъдат изключени от графика поради невъзможност да почистват.

-начална и крайна дата на графика

Графика се изготвя в pdf формат и се праща на предоставения имейл при подаване на поръчката. Картинката на статията илюстрира съдържанието на графика.

При желание да разпечатаме и да изпратим графика е необходимо да добавите услуги по печат на документация и пращането й до един получател от Етажната собственост

 

SKU clean-the-snow
Brand Универсум В ЕООД
10.00

 

Прочетена 13203 пъти Последно променена в Вторник, 07 Декември 2021 09:50

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.