Вторник, 07 Декември 2021 09:50

Наръчник на домоуправителя

Написана от Универсум В ЕООД
Оценете
(0 гласа)
Идеи и решения на някои от проблемите на домоуправителите Идеи и решения на някои от проблемите на домоуправителите Интернет

Приложено ще намерите наръчник на домоуправителя, издаден 2005 - 2006 година. Тогава отношенията в Етажната собственост не са били уредени от ЗУЕС, а от неговия предшественик, поради което някои от твърденията в документа не са актуални.

За максимално актуална и точна информация прегледайте и останалите наши статии, които са изцяло въз основа на ЗУЕС и изцяло покриват разглежданите теми в наръчника!

Ето някои от основните наши принципни позиции по които не сме изцяло съгласни с наръчника:

Идеалният домоуправител:

В наръчника може би е описан идеалният домоуправител: 

 • знае всичко за сградата
 • знае всичко за собственици и наематели
 • иделният комуникатор
 • посвещава цялото си време на входа и етажната собственост

Считаме, че това са доста завишени изисквания към домоуправителите. Със сигурност домоуправителите трябва да имат познания по ЗУЕС и различни допълнителни разпоредби, които са упоменати в наръчника, добре е да могат да комуникират със съседите си и да представят идеите си, в същото време ролята им е преди всичко организационна.

Времето, посветено на общата кауза:

Много домоуправители и касиери посвещават голяма част от личното си време за входа или етажната собственост! До голяма степен времеeмкостта на това да си домоуправител или касиер отблъсква младите хора и за тези дейности се търсят хора в пенсия без големи семейни отговорности, които имат достатъчно свободно време.

Обичайният начин на изпълнение на задълженията на домоуправители и касиери включва:

 1. Събиране на вноските за входа от съседите: Средно по 5 минути на апартамент. За вход от 20 апартамента минимум: 1 час и 40 минути, без да се брои разкарването ако някой от съседите няма пари, не си е вкъщи и т.н. Обичайно тази дейност не може да се извърши за по-малко от 4 часа на месец!
 2. Водене на списъци, графици, създаване на отчет за месеца - поне още 4 часа на месец.
 3. Плащане на комунални сметки за входа: ток стълбище и асансьор, абонамент за асансьор, чистач, поддръжка парна инсталация - поне още 3 часа.
 4. Други организационни дейности: събиране на оферти, огледи и други: половин час на месец.

Уважаеми домоуправители, ако не виждате как можете да редуцирате заделеното време на етажната собственост, то трябва непременно да прочетете и останалите статии в раздел социални проекти и услуги за Етажните собствености.

Нашата позиция е, че времето посветено на входа или Етажната собственост от касиера и домоуправителя не трябва да надвишава средно повече от 1 час на месец. А длъжността да се заема от млади и информирани хора с широк мироглед.

Решенията, които взима домоуправителя:

В наръчника има тенденция към разширяване на периметъра на отговорностите на домоуправителя. Домоуправителят прилага на практика вече взети решения от общото събрание или прилага директно ЗУЕС. Всяко еднолично решение на домоуправителя може да бъде оспорено и дори евентуално отменено. При решение водещо до финансови загуби за входа или етажната собственост, загубата може да остане за сметка на домоуправителя!

Едноличните решения на домоуправителите са разрешени в случаите на неотложни ремонти. В останалите случаи решенията, свързани с малък бюджет се обсъждат с управителния съвет, а капиталовите планови ремонти се обсъждат задължително на общо събрание с кворум поне 67% от идеалните части.

За таксите и вноските:

Домоуправителят не определя еднолично кой колко трябва да плаща! Домоуправителят е длъжен да приложи разпоредбите на ЗУЕС, както и да се съобрази с гласуваната от общото събрание такса за поддръжка на входа /дължима за обитател/ и с гласувания от общото събрание фонд ремонти, който се разпределя на база на идеални части. Общото събрание определя таксите за деца и домашни любимци, ако прецени за необходимо. В противен случай се прилагат разпоредбите на ЗУЕС! Домоуправителят няма право да освобождава от вноска, освен в случаите предвидени в ЗУЕС.

За дневния ред приоритетите и офертите:

 1. Домоупавителят може да събира различни оферти за планови ремонти, които да включва за обсъждане в дневния ред на общото събрание.
 2. Домоуправителят може да предлага на общото събрание сума за събиране за Фонд ремонти, от който да се плаща по избраните оферти за ремонти.
 3. Домоуправителят на база текущ финансов отчет и увеличение на разходите на входа /извън разходите за ремонт/ може да предлага увеличение на таксата за поддръжка на входа.

 

Прочетена 12354 пъти Последно променена в Вторник, 07 Декември 2021 09:50

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.